Ομιλία στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ένωσης της Επτανήσου: "Ο ιδεολογικός πλουραλισμός του επτανησιακού εθνικού κινήματος"

Social Media
Δημοσίευση: 12-05-2021 13:04 | Ενημέρωση: 17-05-2021 12:31 | Προβολές: 5473
image

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για  την Εορτή της 21ης Μαΐου,

ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος

 έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην ομιλία

του κ.Διονύσιου Τζάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

με θέμα:

"Ο ιδεολογικός πλουραλισμός του επτανησιακού εθνικού κινήματος"

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά

 την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, ώρα 12.00

Σύνδεσμος Εκδήλωσης στο Υoutube


 

Ο ιδεολογικός πλουραλισμός του επτανησιακού εθνικού κινήματος

Από το τέλος της μακραίωνης ενετικής κυριαρχίας το 1797 και έως την Ένωση, τα Επτάνησα λειτούργησαν για ολόκληρο τον ελληνισμό ως ένα μοναδικό ιδεολογικό και πολιτικό εργαστήριο που συνέδεε σταθερά τη ρομαντική ιδέα της εθνικής πατρίδας και το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας με τις καταστατικές αρχές των νεοτερικών επαναστάσεων του ύστερου 18ου και του 19ου αιώνα, δηλαδή με τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, του ρεπουπλικανισμού και του πρώιμου κοινωνισμού. Οι διαφωνίες και οι έντονες κάποτε αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του πριν και μετά το 1821, και ιδίως τη δεκαετία του 1850, για τον χρόνο διεκδίκησης της εθνικής χειραφέτησης, καθώς και για το εύρος της κοινωνικής συμμετοχής στους πολιτικούς θεσμούς του εθνικού κράτους, εκφράζουν ιστορικά τον πλουραλισμό του επτανησιακού εθνικού κινήματος.

 

Ο Διονύσης Τζάκης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διαμόρφωση του ελληνικού εθνικού κινήματος, την Επανάσταση του 1821 και τη συγκρότηση του ελληνικού εθνικού κράτους. Είναι συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης δοκιμές, επιθεώρηση κοινωνικών σπουδών.

 

Επιστροφή


Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας